Moestuinproject basisscholen Witmarsum

In het kader van de tentoonstelling Menno Simons Groen hebben we bij de basisscholen OBS De Utskoat en CBS De Bonkelder in Witmarsum een moestuinproject  gestart. Menno Simons en degenen die hij heeft geïnspireerd (mennonieten) moesten vaak vluchten. Ze werden vervolgd, kregen regels opgelegd die niet strookten met hun geloof of machthebbers dreigden hen te doden. Telkens weer moesten ze zien te overleven in een nieuw land, op nieuwe grond. Op hun vlucht smokkelden ze zaden mee in geheime laden van kasten en zelfs in de zomen van jurken. Mennonieten hadden en hebben veel kennis van de landbouw en samen met de meegenomen zaden wisten ze in een nieuw land een nieuw bestaan op te bouwen.

We willen de bovenbouwleerlingen laten ervaren wat het is om zelf groenten te verbouwen. Zaden in de modder steken, ze water geven, de jonge plantjes goed verzorgen en uiteindelijk de beloning: groenten oogsten en opeten. Dit project is begin juni gestart en wanneer de kinderen kunnen oogsten, zullen we de foto’s daarvan laten zien.

Beide basisscholen bezoeken ook de tentoonstelling Menno Simons Groen in het Groencentrum om het verhaal van de mennonieten te zien en te horen.